bekijk de webversie

HONEST ARTS MOVEMENT
PERSBERICHT Louis Paul Boon prijs 2019
voor PETER HOLVOET-HANSSEN

1 mei 2019 — Honest Arts Movement, ofte HAM vzw, dat sinds 1974 kunst promoot waarin de mens centraal staat, kunstenaars van diverse disciplines samenbrengt met het oog op samenwerking, reikt dit jaar de 41ste Louis Paul Boon prijs uit aan dichter – literator – troubadour Peter Holvoet-Hanssen. Traditiegetrouw getuigt de laureaat in zijn werk van een sterke binding met de mens en de maatschappij. De filosofie van medestichter Louis Paul Boon getrouw.

Wanneer?
Op zondag 22 december 2019 zal Honest Arts Movement / HAM vzw de winnaar van de Louis Paul Boon prijs in een artistiek programma bekronen. Het evenement heeft plaats in Cultuurcentrum NewZebra, Zebrastraat, in Gent, om 15:00u.

Er hangt geen geldsom aan deze prijs, noch glamour, maar wel een eeuwige erkenning en zoals de naam van de organisator het doet vermoeden: een lekkere HAM. De leden van HAM vzw keken, luisterden en speurden naar een verdienstelijke kunstenaar die in aanmerking zou kunnen komen voor deze 41ste prijsuitreiking. Ook dit jaar werden er vele talenten van eigen bodem naar voren geschoven en besproken. Uiteindelijk waren we allemaal overtuigd, zeg maar ronduit betoverd door deze winnaar!

Wil hieronder vinden de lijst van alle laureaten, sinds de oprichting van HAM vzw:

2018

Jan De Wilde

muzikant, zanger, componist

2016

Adil El Arbi en Bilall Fallah

regisseurs

2012

Pol Hoste

auteur

2011

Reinhilde Decleir

televisie- en theateractrice en regisseur

2010

Frank Liefooghe

beeldend kunstenaar, perfomer

2009

Stephan Vanfleteren

fotograaf

2008

Philippe de Chaffoy

componist, muzikant

2007

Francky Cane

graficus, plastisch kunstenaar

2006

Geertrui Daem

schrijfster

2005

Chokri Ben Chikha

theatermaker, acteur

2004

Fred Bervoets

schilder, plastisch kunstenaar

2003

Rik Vermeersch

schilder, plastisch kunstenaar

2002

Lieven Debrauwer

cineast, performer

2001

Dick Van der Harst

componist, muzikant

2000

Mong Roseel

theatermaker, performer, muzikant

1999

Jeroen Van Herzeele

jazzmuzikant

1998

Arne Sierens

theatermaker

1997

Marcel van Maele

dichter, beeldend kunstenaar

1996

Nora Melara Lopez

mensenrechtenactiviste, Amnesty International

1995

Pjeroo Roobjee

schrijver, schilder, plastisch kunstenaar

1994

Liliane Vertessen

plastisch kunstenares

1993

-

-

1992

Roel Richelieu Van Londersele

schrijver, dichter

1991

Paul Van Gysegem

schilder, graficus, plastisch kunstenaar

1990

-

-

1989

Carl De Keyzer

Magnum fotograaf

1988

-

-

1987

Jan Decleir

acteur, film, theater, beeldend kunstenaar

1986

Camiel Van Breedam

plastisch kunstenaar

1985

Poëziecentrum Gent

uitgeverij

1984

Godfried Vervisch

schilder, graficus

1983

Robbe De Hert

cineast

1982

Godfried-Willem Raes

componist, muzikant

1981

-

-

1980

Stefaan Van Den Bremt

dichter, essayist

1979

GAL

cartoonist

1978

Kamagurka

cartoonist, performer, beeldend kunstenaar

1977

Romain Deconinck

theatermaker, acteur

1976

Freek Neirynck

schrijver, theaterregisseur, journalist, acteur

1975

Paul Koeck

schrijver

1974

Jan Brussens

schilder

1974

Octave Landuyt

schilder

1974

Paul De Wispelaere

schrijver

1974

Willem M. Roggeman

dichter, journalist

WIE IS PETER HOLVOET-HANSSEN

Deze moderne ontdekkingsreiziger werd geboren in 1960, in Antwerpen. Peter Holvoet-Hanssen speelt o.a. met de grenzen van literatuur en theater en produceert graag, al dan niet begeleid door musici, grensverleggend totaaltheater. De kwaliteit van zijn gedichten is een ware belevenis! Best lees je zijn gedichten luidop, nog beter: zing-zeggend. De muzikaliteit die zich laat horen is uniek. H.-H. maakte een eigen poëzieniche met 'De reis naar Inframundo' (bloemlezing 1979-2010 / dichtbundel anno 2011). Na de 'Miavoye'-hulde aan Van Ostaijen verscheen in 2016 ‘Gedichten voor de kleine reus’, ouverture van een nieuwe poëziereis. Anno 2017 verscheen de schatkaart ‘Wereld van de Poëzie in kaart’ (met Brecht Evens) annex sporentocht door de poëziegeschiedenis (volledige versie te http://wereld.paukeslag.be). 2018: lancering van zijn poëzietestament ‘Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin’ (2e druk; in DM vergeleken met het late werk van Van Ostaijen) – gevolgd door een tournee met Mauro Pawlowski.

De jury van de Louis Paul Boon-prijs raadt Peters poëzietestament ‘Blauwboek’ ten zeerste aan.
Peter Holvoet-Hanssen is zeer begaan om zijn poëzie bij alle lagen van de bevolking te introduceren. Gedichten moeten voor hem wal en schip verbinden, schaduwzones verkennen en een ongrijpbare vonk doen overslaan tussen de tegenpolen. De mens staat altijd centraal.
Hij geeft voordrachten en workshops voor jong en oud en ook in het tweedekansonderwijs, schreef in Het Vrije Visserijblad (gesticht in 1933, als Het Visserijblad) in Oostende. Hij mengde zich in de controverse over het behoud van het Brugse Lappersfortbos. Als ‘StadsPeter’ in Antwerpen protesteerde hij tegen het verdwijnende groen, de oprukkende vervuiling en de verdwijning van kleine bibliotheken.

Peter Holvoet-Hanssen koppelt ook maatschappelijke projecten aan zijn bundels, waarbij hij bv. samen met poëtisch zielen groepsgedichten maakt zoals ‘de Vertelboom’, met inburgerende ‘nieuwkomers’ – nog steeds te bezichtigen tegenover het Rubenshuis in Antwerpen. Dit alles en zijn persoonlijkheid maken van Peter Holvoet-Hanssen de geknipte laureaat voor de Louis Paul Boonprijs.

Peter woont in het Antwerpse Begijnhof met jeugdauteur Noëlla Elpers – samen vormen zij al 25 jaar ‘Het Kapersnest’, om liefde voor literatuur met bravoure aan te wakkeren.
De uitreiking van de Louis Paul Boon prijs 2019 heeft plaats in dezelfde zaal als waar Jan De Wilde in 2018 werd gelauwerd: New ZEBRA in de Zebrastraat, Gent. Er zal gesproken, gedicht en gezongen worden door schrijfster-bassiste Katia Van Cauwenberghe, alias de Zeeheks en de Prinsessenboontjes lezen voor uit het werk van de laureaat. Meer details over het programma mag u later dit jaar verwachten.

Kom dat zien, kom dat zien en horen, beste mensen. Het wordt een fantastische namiddag in de meest brede betekenis van het woord.
Eerdere bekronigen van Peter Holvoet-Hansen:
- Fortisbank Debuutprijs 1999 voor Dwangbuis van Houdini (Prometheus, 1998)
- Dirk Martensprijs voor literatuur 2001 voor Stromboliccio – uit de smidse van Vulcanus (Prometheus, 1999)
- de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2008 voor zijn vierde poëzie-exploratie Spinalonga (Prometheus, 2004)
- de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs 2010 van de stad Sint-Niklaas voor zijn ‘wrakhoutgedichten’-bundel Navagio (Prometheus, 2008)
- 62ste laureaat de ‘Arkprijs voor het Vrije Woord’ 2012 voor De reis naar Inframundo (Prometheus, 2011) en zijn vernieuwende en sociale invulling van het stadsdichtersschap
- ‘StadsPeter’ Antwerpen 2010-2012.
De bibliografie, reilen en zeilen van onze laureaat, Peter Holvoet-Hanssen, vindt u makkelijk via deze link: https://www.facebook.com/peterholvoethanssen

MEER INFO

De voorzitter van de raad van Bestuur van HAM vzw, en dus voorzitter van de jury, Freek Neirynck, is bereid interviews te geven op de dag van het evenement. Uiteraard zal de laureaat die dag ook aanwezig zijn.
Afspraken kunnen gemaakt worden via Freek Neirynck: freek.neirynck@pandora.be

facebook.com/HonestArtsMovement
honestartsmovement.be

PLAN JE ROUTE

Route New zebra

Vanop de E17: volg de borden “Gent Centrum” zodat u via een lang viaduct Gent binnenrijdt. Vlak voor de eerste verkeerslichten links afslaan en links aanhouden om een grote bocht rond het Achtmeiplein (WOII-monument) te maken. Volg nu het bord “andere richtingen” en let op dat u niet opnieuw het viaduct oprijdt. De derde straat rechts is de Zebrastraat, 50m verder aan de rechterkant hebt U de ingang van de parking New Zebra met aanduiding van het aantal vrije plaatsen of zelfs het aantal gereserveerde plaatsen voor een bepaald evenement.